Shetlandsöarna – kreativitet, mord och vikingaarv

Shetlandsöarna – kreativitet, mord och vikingaarv

Morden och de ironiska vitsarna om att invånarna på Shetlandsöarna bara ägnar sig åt fågelskådning och stickning duggar tätt i tv-serien Shetland. Verklighetens Shetland skiljer sig markant från den bilden. Det mest dramatiska på öarna är det andlöst vackra landskapet eller möjligtvis båtresan mellan fastlandet och Shetland.

Nordsjön är känt för sitt något nyckfulla humör och det är många som har kommit i land i Lerwick med en lätt grågrön nyans i ansiktet. Men det tar inte många timmar innan sjösjukan är glömd till förmån för det lugn och välkomnande aura som genomsyrar Skottlands nordligaste öar.

Kreativa Shetland

Visst stickas det tröjor på Shetland och det finns ett och annat får som producerar ullen till garnet. Var man än åker i Skottland slås man av den kreativitet som råder i landet, det handlar om allt från musik till poesi och hantverk. Invånarna på Shetland är stolta över sitt hantverkskunnande och det är troligen också en bidragande orsak till att öarna fortfarande är befolkade. För att kunna överleva i det hårda klimatet måste man vara kreativ. Lugnet som råder på öarna, här går allt i sin takt och stress känns snudd på som ett okänt begrepp, är det som behövs för att kreativiteten ska få fullt utlopp. Kanske var det under sin tid som kokerska på ett fågelobservatorium på Fair Isle som Ann Cleeves började fundera på sina mordgåtor som senare har mynnat ut i de böcker som tv-serien Shetland, med Douglas Hensall i huvudrollen som Jimmy Perez, bygger på. Många turister kommer också till öarna för att besöka de olika inspelningsplatserna, se Jimmy Perez hus i Lerwick, fyren Sumburgh Head och besöka puben där poliserna i serien hänger på sin fritid. Den som oroar sig för att det inte skulle vara säker att åka till Shetlandsöarna på grund av alla mord som sker där i tv-serien kan vara helt lugn, polisen noterar att brottsligheten gång efter gång slår nya bottenrekord.

Shetland kunde ha varit skandinaviskt

Shetlandsöarna läge i förhållande till den norska kusten gjorde att vikingarna härskade över öarna i århundraden. Orkney- så väl som Shetlandsöarna styrdes av norska kungar och jarlar. Flera platser och städer har namn som klingar skandinaviskt och invånarna på Shetland är måna om sitt vikingaarv något som inte minst märks genom vikingafestivalen, Up Helly Aa, som firas i slutet av januari varje år. Den första Up Helly Aa hölls på 1880-talet och de enda händelserna som har bidragit till att festivalen har ställts in är drottning Victorias död 1901 samt första och andra världskriget. Om inte den norrmännen hade bestämt sig för att ge bort Shetlandsöarna som bröllopsgåva till den skotske kungen 1472, hade öarna fortfarande kunnat vara skandinaviskt territorium.

Lunnefåglar och ponnyer

Klimatet på Shetlandsöarna är svårt att föreställa sig innan man har varit där men genom att tänka på Skottlands stenhus, de karga kullarna, dimma, regn och blåst – och sedan dubblera det – får man en bra uppfattning om vädret på öarna. Det något ogästvänliga klimatet till trots, det finns soliga och varma dagar med, är djurlivet rikt. För den med lite mer äventyrlig ådra kan lunnefågelsafari eller sälspaning vara ett alternativ. Vill man studera lite mer beskedliga djur finns det gott om får, både på och utanför vägbanorna, och den inhemska hästrasen shetlandsponny att studera. De sistnämnda är runt metern höga och fullständigt anpassade till ett liv i det ofta fuktiga och vindpinade klimatet.

Ebony