Rom – för den historieintresserade

Rom – för den historieintresserade

De svenska skådespelerskorna Anita Ekberg och Ingrid Bergman älskade den italienska huvudstaden, den förstnämnda så mycket att hon valde att bo där större delen av sitt liv. Rom är en stad som är lätt att bli förälskad i och återvända till mer än en gång i livet, oavsett om man har kastat myntet i Fontana Di Trevi eller inte.

Det mångfacetterade Rom lockar med så väl mängder av historia som intressanta shoppingkvarter och oaser i form av stadsparker med stora gräsytor, skuggiga parkbänkar och mängder av skulpturer. Kort sagt är Rom en stad som bär spår av en överdådighet som gränsar till storhetsvansinne.

Rom – de sju kullarnas stad

Romarriket hade sitt styre i huvudstaden och härifrån kontrollerade kejsarna det enorma riket som sträckte sig från gränsen till Skottland och Frankrike i norr, runt hela medelhavet och det som senare skulle bli känt som det Bysantiska riket i öster. De sju kullar som Rom var byggt på är numera till stor del sammanbundna och delvis utjämnade med hjälp av byggmassor. Tack vare den här byggtekniken har Rom en enormt rik arkeologisk historia och under staden hittar geologer och arkeologer ständigt nya hålrum att utforska. I Roms tunnelbana finns en del av det arkeologiska material som man har hittat och undersökt i samband med bygget av tunnelbanans C-linje. Tre historiska pärlor som man inte får missa i Rom:

 • Colosseum, även kallad den flaviska amfiteatern
  Kejsare Vespasianus påbörjade bygget av arenan, som hade plats för drygt 85 000 personer, och det slutfördes av hans son Titus. Hit gick romarna för att se avrättningar, djurhetsningar och gladiatorspel men även teater. Det var inget ovanligt att man fyllde upp själva arenan med vatten för att kunna erbjuda sjöslag som underhållning. För att få tillträde till hela Colosseum måste man gå en guidad tur, något som rekommenderas för behållningen blir en helt annan.
 • Forum Romanum
  Lämningarna här kan ge en bild av hur Rom såg ut under romarrikets glansdagar. Räkna med att det tar minst en halv dag att gå igenom allt. Även här är en guidad tur rekommenderad för optimal behållning.
 • Fontana di Trevi
  Om du är nyfiken på platsen där Anita Ekberg fontänbadade i Federico Fellinis film La Dolce vita är Fontana di Trevi ett måste. De överdådiga skulpturerna är tillverkade av vit marmor som man tog från Colosseum. Om du planerar att ta bilder på fontänen utan att det är en massa folk i vägen, gäller det att vara här tidigt på morgonen.
 • Pantheon
  Det antika templet, som fungerat som kyrka sedan 600-talet, har en kupol som är 58 meter hög och pryds av ett oculus (ljusinsläpp) som är cirka 9 meter i diameter. Att besöka Pantheon en regnig dag och se regndropparna falla genom taket är imponerande. Har du turen att få se snöflingor falla genom samma öppning är upplevelsen magisk.
 • Vatikanen och Vatikanmuseerna
  Landet i staden och påvens residens. Här har överdådigheten ingen gräns men även om du blir upprörd av all lyx påvarna och katolska kyrkan har ägnat sig åt under århundradena är museerna, den guldbeklädda gången, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan en upplevelse. Var beredd på långa köer och folkträngsel. Är det någonstans du ska köpa en guidad tur så är det här, inte minst för att slippa timslånga köer.

Resa till Rom

Det går direktflyg till Rom från de större svenska flygplatserna. Antingen landar du på  Ciampinoflygplatsen, 15 km från city eller Fiumicinoflygplatsen, 35 kilometer från city. Det enklaste sättet att ta sig från flygplatserna är flygbuss, allmänna transportmedel eller taxi.

Ebony