Paris. Je t’aime!

Paris. Je t’aime!

Ja vad vore väl en lista över favoritdestinationer utan Paris? En pärla utan dess like. Staden har en speciell plats i mitt resehjärta. Inte helt otippat med tanke på att jag har läst franska i högstadiet, dubbla timmar på gymnasiet och även på universitetsnivå. Ibland funderar jag på om jag hade lagt all den enorma tid och energi det krävt på något annat – exempelvis programmering eller dylikt – vilken nytta jag skulle haft av det rent yrkesmässigt istället. Mitt kall i livet har varit att handla aktier inbillar jag mig och numera kan man knappt hitta en aktiehandlartjänst som inte uttryckligen kräver viss till bastant kunskap i just programmering. Faktum är att jag haft mycket begränsad nytta av franskan i mitt yrkesliv. I viss mån har det varit berikande på ledig tid att kunna göra sig någorlunda förstådd, men för den delen ändå inte vara flytande i språket. Frågan är om det är belöning nog för alla dessa enormt många timmar man har lagt ner i skolbänken för att lära sig språket.

Resa till Paris

Innan jag skriver om det självklara transportsättet, flyg, så vill jag slå ett slag för tåg. När jag väl är nere på kontinenten så vill jag mer än gärna åka tåg. Det för att se hur geografin och inte minst vegetationen skiftar från land till land. Kommer man från London dessutom så kan man med fördel ta snabbtåget via Eurotunnel och vips två timmar senare är man framme. Om jag inte är helt missinformerad så kan man även ta samma tåg vidare till exempelvis Bryssel för övrigt.

Väljer man ändå flyg så är självklart Air France det uppenbara alternativet, men även Norwegian och SAS har fullgoda alternativ. Från Charles de Gaulle flygplatsen tar man sig lättast och snabbast (även om man oftast fastnar i gigantisk trafikstockning) via taxi. Man kan exempelvis även ta pendeltåget, det så kallade RER, men det tar sin lilla tid. Ska man vidare inom Frankrike, så kan det mycket väl bli transfer till Orly som ligger mer söderut.

Var ska man bo?

Smaken är som baken även här. Det beror på vad man är ute efter. Vill man shoppa i extremt dyra butiker och vill bo i närheten av de butikerna så kan man med fördel bo i exempelvis åttonde arrondissementet (stadsdelen), men vill man ha närhet till lite mer normal shopping och samtidigt uppleva lite mer av det (i min mening) genuina Paris så kan andra arrondissementet vara ett alternativ. Jag undviker att bo norr om det nionde och tionde arrondissementet, då det känns som lite väl ruffiga områden, vilket inte minst märks när man kommer åkandes med taxin från Charles de Gaulle genom de områdena. Jag kommer sannolikt att bo i det andra nästa gång jag åker till Paris. Dessvärre är min uppfattning att Paris har blivit avsevärt mycket tuffare stad att vistas i speciellt kvällstid de senare åren (läs: sedan jag var där första gången, 1998).

Att göra

Oj, tonvis med saker att göra förstås. Mitt bästa tips är att faktiskt dra genom de så kallade turisfällorna Louvren, Sacré Coeur, Moulin Rouge, Eiffeltornet (ja, ställ dig i kön, det är värt det), Triumfbågen, Champs Elysée, etc. Har man en dag över, kanske en dag där vissa vill shoppa loss medan andra vill göra något annat, så kan jag rekommendera de senare att ta en heldag i Versailles, slottet från Louis XIV’s tid där det en gång bodde ca 10 000 personer. Magnifikt ställe. Ett tips är att hyra cyklar med guide i området. Obs – förboka!

Ebony