Om att besöka London

Om att besöka London

London är ett av de populäraste resmålen för svenskar och 2018 var det resmålet som var mest bokat. Det är kanske inte så konstigt. London är nämligen metropolen som har allt; kultur, nöje, shopping och historia. En annan fördel med staden är språket, de flesta svenskar kan engelska och det blir därför lätt att kommunicera. En anledning till stadens popularitet hos svenskarna är troligtvis restiden. Det faktum att det bara tar 2 ½ timme att resa dit gör att weekendresor blir en realitet. Storbritannien är så länge de fortfarande är med i EU ett land där det räcker med ett nationellt id-kort för att resa in. Detta kommer att gälla åtminstone fram till 2021 Efter utträdet kan eventuellt pass komma att behövas. Att flyga till London är prismässigt överkomligt och resebyrån kan hjälpa med vad som behövs men även tips.

Historia

London är en stad med många välkända och historiska byggnader samt monument. Många av dessa kan ses i filmer och i dokumentärer och är väl värda att besöka när man är i staden. Många svenskar har nog ett nästan lika stort intresse för den engelska monarkin som den svenska, inte minst nu när det i media dagligen förekommer nyheter om dessa. Det finns många ikoniska platser knutna till monarkin som man kan besöka. Buckingham Palace är nog den mest kända. Detta är slottet där drottningen och prinsarna bor. Som tur är så är det öppet för allmänheten mellan augusti och september. Det går att köpa särskilda pass för detta. En sevärdhet på detta besök är det så kallade vaktombytet med de röd- och svartklädda vakterna.

Historia

Bland de andra välkända historiska monumenten som de flesta vill se vid ett besök kan nämnas det stora klocktornet Big Ben. Detta nästan 100 meter höga torn som är beläget vid parlamentet är tyvärr inte öppet för allmänheten men är värt att se på avstånd. Parlamentet är dock öppet året runt och kanske kan det vara kul att se en engelsk parlamentsdebatt som ju är betydligt mer livlig än de svenska debatterna. Det går också att få guidade turer. Det finns en mängd andra platser som är värda att besöka som Trafalgar Square, Towern och ikoniska parken Hyde Park.

 

Kultur och evenemang

London är en välkänd kulturstad. Här går det att se teater i toppklass i stadens West End. London har en av världens största teaterscener. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är landet som producerat Shakespeare. Även musikaler är något som staden är känd för och många av de musikaler som så småningom kommer till Sverige kan ses här först. Självklart har staden ett stort utbud av museer och gallerier. British Museum är ett klassiskt museum som öppnades redan på 1700-talet och som har en av de bästa kulturhistoriska samlingarna.

Shopping

Om man åker till en storstad så är det nog så att man också vill shoppa. London är välkänd som en bra shoppingstad. Bland annat Oxford Street är en shoppinggata med mycket historia. Det kan även vara kul att besöka ikoniska Piccadilly Circus på shoppingturen.

Ebony