New York. Del 2.

New York. Del 2.

Saker att göra i The Big Apple skulle man kunna skriva spaltmeter om. Ett självklart alternativ är att ta sig runt i Central Park oavsett om det är sommar eller vinter. Det mer självklara är att man besöker New York när det är snöfritt, så då rekommenderar jag mycket starkt att man tar sig en joggingtur i parken. Ett perfekt sätt att motverka den ibland otäcka jetlaggen! Personligen brukar jag dock inte ha lika stort problem med laggen när jag väl är i New York, utan det är mer när jag väl kommit hem. Tvärtom gäller följaktligen när jag besöker länder längst bort i Asien för övrigt. Jetlaggen är min största motståndare när jag reser och har tagit den mer och mer på allvar ju mer åren har gått. Har det med åldern att göra att man helt sonika fysiskt sätt inte klarar av att parera tidsskillnaden lika bra? Hualigen!

Tillbaka till Central Park, om man är där vintertid så kan jag rekommendera att åka skridskor söder om den stora dammen. Riktigt trevligt. Sommartid är det väldigt trevligt att äta lunch i samma trakter.

Brooklyn lager

Tar man sig över East River med exempelvis färjan så hittar man ganska lätt Brooklyn brewery som är väl värd ett besök. Drick en Brooklyn lager och känn dig hipp! Känner man att känslan pockar på så kan man även spela lite bowling där. Annars finns det ett väldigt hippt hotell nästan vägg i vägg, Wythe hotel, som är riktigt bra både för att äta och hänga med kompisar. Hipstervarning påkallas, men hotellet är väl värt ett besök. Inte minst på grund av sin grymma terrass där man ser ut över stora delar av såväl Brooklyn som Manhattan. Just do it!

Kuriosa mässigt kan jag nämna att i New York finns enligt utsago fem-sex pubar som fortfarande har tillstånd att röka inomhus(!). Jag blev medbjuden till en av dem för något år sedan och kan bara säga att jag inte förstår hur vi stod ut tidigare, än mindre hur de här ställena har kunnat behålla sina tillstånd. Money talks? Outgrundligt mindre förstår jag varför man frivilligt vill gå dit som icke rökare. Just don’t do it.

Rooftop

Det absolut häftigaste man kan tänkas göra istället är att på enklaste sätt köpa ett gäng kalla öl och åka upp på taket i huset hos någon i sällskapet och titta på utsikten. Ta med något att sitta på och sitt och surra in på småtimmarna. Än mer givande blir det om sällskapet är från olika länder och man kan byta åsikter och erfarenheter med varandra. Livskvalitet i sitt esse!

Något som är självklart, men som likväl är riktigt skoj, är att åka upp i Empire State building. Utsikten därifrån är verkligen fantastisk. Om man inte orkar stå i kön och vill ha riktigt bra utsikt så åk högst upp i Rockefeller Tower och beställ in en utsökt gin och tonic till den suveräna vyn därifrån.

När jag väl tog mig utanför min ”comfort zone” i New York, med andra ord Manhattan, så var Brooklyn den första stadsdelen jag började utforska. Intrycket var överlag väldigt positivt. Nästa är definitivt Queens och dess stränder och parker mot havet. Sedan står Long Island på tur ända ut till Montauk’s fyr.

New York, jag kan inte nog beskriva hur mycket jag vill besöka dig igen.

Snart och om och om igen.

Hela livet.

Ebony