New York. Del 1.

New York. Del 1.

”Staden som aldrig sover” sjöng Frank Sinatra och det kan inte vara mer träffande. New York är den mest fantastiska stad jag någonsin har varit i. Det har varit mitt intryck samtliga tre gånger jag har varit där. Jag har riktigt trevliga minnen och intryck av många andra storstäder också – men det är något speciellt med New York som är väldigt svårt att beskriva. Kanske har själva storleken en viss betydelse då man alltid hittar något nytt ställe som man tycker om – trots att man varit i just den stadsdelen flertalet gånger tidigare. Om min familjesituation vore annorlunda så skulle jag göra väldigt mycket för att få jobba där över en period. Samtidigt som jag tycker om staden väldigt mycket så tror jag ändå att jag inte skulle vilja bosätta mig där permanent. Inte mer än ett – två år i vart fall.

Transporter

Till New York finns det självklart ett större antal flygbolag att åka dit med. Jag skulle spontant rekommendera att inte åka med de amerikanska bolagen Delta Airlines och American Airlines då mina erfarenheter inte varit de bästa med dem om man säger så.

Jag har hittills bara haft bra erfarenheter av Scandinavian Airlines och Norwegian Air Shuttle exempelvis. Med SAS kan man numera också bjuda på att uppgradera sin biljett ett eller två steg genom att använda sina poäng som betalningsmedel. Man måste bjuda minst tio tusen poäng och har man tur så är det så få som gör samma sak att man får genom sin uppgradering. Jag har bjudit två gånger och två gånger har det gått genom. Mycket trevligt förstås.

När man väl är i New York så är tunnelbanan det självklara transportalternativet, men jag vill rekommendera att även transportera sig på vattnet. Exempelvis ta färjan på East River som går från ett färjeläger nära Förenta Nationernas högkvarter vid 34:e gatan. Därifrån tar man sig enkelt över till Brooklyn och ända ner till Downtown längst ner på Manhattan.

Att göra

Oj oj oj, det finns så otroligt mycket att göra dygnet runt, så vad ska jag börja med att beskriva undrar jag. Äta bör man ju så vi kan börja där. Här skulle jag rekommendera att bara gå omkring och besöka de restauranger man tycker ser trevliga ut. Om jag ändå ska lämna någon slags konkret rekommendation så tycker jag att Shake Schack har grymma hamburgare. Taco Bell finns liter överallt också så dit går jag lite då och då när jag bara vill ha en snack eller så. I Chinatown finns det ett otal trevliga restauranger som är grymt bra. Återigen dock – det bästa tycker jag är att bara gå runt och gå in på en restaurang på måfå. Tar man en restaurang i Meatpacking district så kan man behöva boka bord.

Sevärdheter

The High Line, som är ett upphöjt promenadstråk på västra sidan av Manhattan är väl värd ett besök. På det sättet så slipper man alla rödljus nedanför på gatan också, vilket är riktigt bra om man vill spara lite tid när man väl är ute och går.

The Intrepid tycker jag var helt fantastiskt bra också. Det är ett gammalt hangarfartyg som ligger vid 46:e gatan.

Ett museum som står ut är The Metropolitan där man kan se alla möjliga slags utställningar.

Mer i del 2 om New York!

Ebony