Mest exotiska destinationer

Mest exotiska destinationer

Att resa är ett sätt att leva. Man lär sig om sig själv, om andra platser och om kulturer. Genom att resa kan man uppleva saker som man aldrig skulle upplevt annars.

Det finns vissa platser som endast ett fåtal personer varit på tidigare och som kan uppfattas vara omöjliga att besöka. Men vilka destinationer är egentligen mest exotiska? Vad som är exotiskt och inte måste sättas i perspektiv till den kultur man själv befinner sig i. Vad en person från en ö utanför Thailand kommer att uppleva som exotiskt skiljer sig väldigt mycket från vad en person som bott hela sitt liv i centrala delarna av Sverige skulle tycka är exotiskt. Vi som är vana vid ett kallt klimat tänker ofta direkt på sol, stränder och palmer, eftersom vi själva är vana vid stora granskogar, snöiga landsvägar och den klippiga skärgården som finns i Sverige.

En sak som gör ett resmål exotiskt kan vara djurlivet. Det finns många platser där det skiljer sig otroligt mycket från de arter vi har i Sverige. En sådan plats är Galapagosöarna. Galapagos är en ögrupp som tillhör Ecuador, och är känt för det stora antalet djurarter som lever på ön. Omgiven av Stilla havets vackra vatten och med ett klimat som är långt ifrån de gråa dagarna vi har i Sverige ses det ofta som den djurälskande resenärens drömresmål.

Om Bhutan

En annan plats som är otroligt exotisk är Bhutan. Bhutan ligger i Sydasien och har länge varit en plats som inte gått att nå som utomstående. Det är ett kungadömme och landet har varit extremt slutet från omvärlden. De flesta människorna i Bhutan lever i bergsbyar och en del har på sig traditionella folkdräkter dagligen. Att ta sig till landet kan vara mycket svårt, och även extremt dyrt. Landet hyser en otrolig natur, som i södra delarna är tropiskt och i norra delarna närmre subarktiskt.

En annan exotisk destination är Peru. Med ett klimat som skiljer sig mycket från det svenska är det känt för sina otroliga vandringsleder i Machu Picchu. Machu Picchu var tidigare en hemvist för Inkaindianer, men som av oförklarliga anledningar valde att lämna platsen. Belägen 500 meter upp stupar berget ned på alla sidor av byn. Peru har även andra otroliga resmål att erbjuda, exempelvis staden Ica. Belägen mitt bland sanddynerna är det ett spännande resmål dit man kan komma för att sandsurfa!

Trots att man som svensk ofta tänker på turkosblått vatten och sandstränder finns det exotiska resmål som är allt annat än tropiska. Svalbard är en destination som få väljer att besöka. Det är en norsk ögrupp, belägen i Arktis. Svalbard har en stor isbjörnspopulation och har ett mycket kallt klimat. Det finns även andra djurarter på Svalbard, exempelvis svalbardsrenen som inte finns på någon annan plats, flera olika valarter och polarrävar. En annan sak som får turister att komma till Svalbard är midnattssolen, som sträcker sig från april till augusti.

Exotiska resmål finns av olika sorter och människor dras till olika typer av upplevelser. Många tänker direkt på stränder och avslappning när man hör exotisk resa, men det är viktigt att försöka förstå hur mycket världen har att erbjuda, full av otrolig natur men också spännande annorlunda kulturer och traditioner.

Ebony