London!

London!

Den som inte tycker om London har något problem. Skämtsamt menat förstås, men i denna flermiljonstad så borde det finnas något för alla.

Lättast tar man sig till London via flyg förstås. Självfallet flyger British Airways till London exempelvis. Något annat vore extremt konstigt. British Airways, eller BA som bolaget så populärt kallas, landar på Heathrow. British Airways har ett något skamfilat rykte för att tappa bort bagage, men jag har fått uppfattningen att de blivit något bättre på senare år. Heathrow har dessutom lagt ner enorma belopp på bagagehanteringen, speciellt vid den relativt nya femte terminalen, så det kanske var mer själva flygplatsen som felhanterade bagaget än själva flygbolaget. Själv hade jag en väska full med julklappar som lyckades hamna på avigvägar, men den kom fram med taxi några timmar innan tomten, så där hade jag (eller British Airways snarare) tur. En gång när jag flög med BA till London så kom ett meddelande från högtalarsystemet:

”- Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We are in need of circling around for some time due to tight fog over Heathrow. We hope this will be over soon and keep you informed though. Don’t worry, we got plenty of fuel on board to perform these activities.” Ett klickande ljud avslutade utropet för att sedan klicka igen bara fem – sex sekunder senare:

”Worth mentioning is that we need to do this even though British Airways has just about now spent over 100 million pounds or so on a computer system which should enable aircrafts to land in very foggy conditions…”

Samtliga passagerare på planet brast ut i skratt!

Vill man inte chansa med British Airways kan man flyga med Ryanair, som jag inte kommer belöna med en länk, för jag rekommenderar dem verkligen inte. Fördelen med att flyga med dem vore i så fall att man kommer en bra bit norr om London direkt när man landar – givet att det är ett bra geografiskt utgångsläge för sällskapets vidare resa i Storbritannien. Exempelvis undertecknad när vi skulle till Formel 1 på Silverstone med en avstickare till Duxford flygplats. Det senare ett fantastiskt museum med militära flygplan och fordon från en lång tid tillbaka. Kanske det absolut bästa museum jag varit på – alla kategorier. Till Gatwick flygplats kommer man med Norwegian och man landar då något söder om London. Härifrån tar man sig lättast, men långt ifrån alltid fortast, namnet till trots, med Gatwick Express. Ett trögare expresståg finns knappast norr om ekvatorn. Scandinavian Airlines, SAS, flög tidigare till London City Airport, vilket var kanonbra om man skulle till östra delen av London, exempelvis till Canary Wharf. Inte nu längre dock tyvärr.

Sevärdheter

London Eye, vilket är det stora pariserhjulet vid floden Themsen tvärs över Westminister Bridge, är något jag inte har varit uppe i. Enda anledningen är att det har varit sådan rackarns kö varje gång jag varit där. Tanken lockar annars att utsikten uppifrån 170 meter borde vara något helt enorm. Kruxet är också samtidigt att det finns många goda alternativ på den sidan floden. Det finns ett stort antal mindre restauranger längs med Themsen i nordostlig riktning. Ta er tiden att gå de cirka 40 minuterna längs med vattnet till HMS Belfast precis innan Tower Bridge. Det är en riktig hit. Även för barn kan jag tänka mig. För de vuxna kan det vara en intressant detalj att fartyget har två så kallade bryggor – där fartygschefen normalt verkar. Anledningen till att fartyget har två bryggor är att plats även gjorts för att Amiralen för flottan skulle kunna leda samtliga styrkor från samma plats.

Boka in en resa!

Ebony