Island

Island

Få ställen har gjort så starkt intryck på mig som Island. Jag var beredd på att Island skulle ha ett fantastiskt landskap, men att det var så fascinerande hade jag inte kunnat ana.

Det som gjorde störst intryck på mig förutom landskapet var faktiskt hur utvecklat landet var. Nu låter det som att jag väntade mig ett utvecklingsland, vilket självklart inte var fallet, men jag hade inte väntat mig att det skulle gå kraftledningar kors och tvärs över landet exempelvis. Investeringarna för att bara få kraftnätet att fungera måste ha varit enorma. Själva produktionen av el är man tydligen självförsörjande av. Mycket imponerande. Man har så mycket av elproduktion att man funderar på att lägga en stor elkabel till Storbritannien och därmed exportera överskottet. Fantastiskt för ett så enormt vidsträckt land med bara lite drygt 300.000 invånare.

En annan sak som slog mig var hur väldigt fint Reykjavik med omnejd var. Då menar jag mer hur vägarna var utomordentliga och hur fina husen var exempelvis. Jag hade väntat mig märkbart lägre standard på husen åtminstone någonstans, men det fanns inga. Jag såg då inte ett enda ”ruckel” eller äldre hus där underhållet blivit uppenbart eftersatt. Mycket fint.

Därtill slog det mig hur osannolikt det kändes att den här ön skulle ha kunnat husera riktigt stora banker förr i tiden (inte så värst länge sedan i och för sig). Ryktena jag hörde när det begav sig om att Island tog emot svarta pengar från Ryssland och tvättade dem mot betalning kändes faktiskt inte totalt osannolikt. Sedan när den isländska ekonomin gick rakt ner i källaren så flyttades pengarna ryktesvis till en annan ö – Åland och en annan bank – Ålandsbanken. Det tar jag dock med en stort tunna salt. Intressanta tankegångar är det ändå tycker jag. Inte minst med bakgrund av när Cyperns banksystem var hårt ansatt för några år sedan – då gick priset på bitcoin rakt upp i taket. Cyperns banksystem var känt för att ha tagit emot betydande insättningar av ryska pengar. Aningen skumt känns det.

Till Island är självklart flyg det enda praktiska transportmedlet. Vi åkte med Icelandair och de var bra. Inget speciellt, men heller inga konstigheter.

Utflyktsmål

Jag kan rekommendera att ta en tur som kallas ”Golden circle” där man får se gejsrar och vattenfallet Gullfoss. Det senare var bland det häftigaste jag varit med om i naturfenomen. Ett enormt vattenfall med enorm kraft. Vår tur började dock lite märkligt med ett stopp vid ett stort växthus för tomater. Snacka om forcerad försäljningsteknik, för själva upplevelsen av stället var si så där minst sagt.

Jag kan verkligen rekommendera ett annat ställe som kanske upplevs som en turistfälla, men Blå lagunen var riktigt häftigt. Ett spa som tog reda på den geotermiska värmen som finns under markytan. Köp det dyraste besökspaketet – det är värt det. Det är mycket folk och långa köer som man då går förbi. Ett annat hett tips är att gå ut och hämta väskorna i god tid innan flygbussen ska gå – det vill säga om nästa stopp är flygplatsen för att åka hem förstås. Många besöker lagunen som en sista anhalt innan man åker hem, så kön för att hämta ut väskorna från bagageinlämningen är enorm och folk fick regelrätt tidsmässig panik när vi var där.

Bo och kostnader

Fyrstjärnigt på Island verkar överlag vara som högst tre stjärnor i Sverige. Att bo centralt i Reykjavik kan mycket väl innebära lite stök på nätterna då nattlivet är livligt. Är man småbarnsföräldrar på en barnfri get away weekend så kanske det är ett mindre dilemma i och för sig. Man lär slockna gott ändå.

Ta med det stora plastkortet. Island var överlag dyrt när vi var där 2015 och sedan dess har svenska riksdaler tappat markant i värde. Samtidigt kanske man inte direkt är på Island vart och vartannat år, så passa på att unna er en skön semester. Enjoy!

Ebony