Hong Kong. Del 1

Hong Kong. Del 1

Kärlek.

Ångest.

Värme.

Svett.

Stress.

Lycka.

Press.

Pengar.

Livskvalitet.

Sömnlöshet.

Service.

Min andra hemstad. Några ord som spontant sammanfattar Hong Kong i ett nötskal för mig.

En stad jag har ett kärleksförhållande till. En stad jag har ett mycket stressrelaterat förhållande till. En stad som har allt. Utom just de där sakerna man saknar. Fantastisk och krävande på samma gång.

En sak är säker, vare sig man besöker Hong Kong som tillfällig besökare eller bosätter sig i staden, så lämnar man inte staden oberörd.

Transporter

Till Hong Kong, eller Honkers även kallad, tar man sig lättast från Stockholm via Scandinavian Airlines skulle jag säga. Numera går det flyg direkt från Arlanda, vilket är en enorm lyx givet hur det var när jag bodde där. Dessutom är det väldigt billigt. Utan större ansträngning hittar man ett flyg runt 4 500 kr. Med framförhållning kanske till och med under 4 000 kr. Flygtiderna är okej, men inte helt fantastiska. När det begav sig för min egen del så kastade jag mig över ”special deals” med Finnair om de var runt 8-9000 kr. Betänk då att det förstås var mellanlandning i Helsingfors. Go go go.

Väl i Hong Kong finns en sak man bara måste göra.

Åka tram.

Visst, det går inte fort, men det är det mest genuina sättet att ta sig fram och om man rör sig i de mer centrala delarna så ska man ändå inte värst långt. Kom ihåg att ta med mynt som turist dock, det behövs – och först när man går av. Är man i Hong Kong över flera dagar rekommenderar jag starkt att man skaffar sig ett så kallat Octopus card som man laddar med pengar. Jämför med SL kortet i Stockholm, men man betalar även småbelopp med kortet överallt i Hong Kong.

Annars är taxi det självklara färdsättet i Hong Kong. Man ser de röda taxibilarna överallt. Rör man sig en bra bit utanför själva centrum så kan de även vara gröna eller blåa. Det är väldigt billigt. Ofta går färden på mindre än 30 – 40 kr.

När man väl tar sig till och från flygplatsen så ska man definitivt åka Airport Express.

Slutligen så kan man absolut ta tunnelbanan också som är verkligen välutvecklad och modern. Jag föredrar tunnelbanan i Hong Kong gentemot den i Stockholm varje dag i veckan.

Att göra

Det finns så otroligt mycket att göra. Var ska jag börja?

Om man aldrig har varit i Hong Kong så rekommenderar jag definitivt en trip upp till Victoria’s Peak. Ta tåget upp även om kön verkar riktigt lång. Kön minskar överraskande snabbt. För den hurtige så går det faktiskt att gå upp, men då måste man verkligen se det som ett lättare gympass. Lägg på förmodad hög luftfuktighet så är du genomsvettig redan halvvägs upp. Old Peak road är rutten upp i stort sett.

Något som är oundvikligen riktigt roligt med Hong Kong är att det finns restauranger och pubar precis överallt. Ett kluster för det är Lan Kwai Fong eller LKF som det populärt förkortas. Det har blivit mer kommersiellt vartefter åren har gått, men ett smultronställe som finns kvar är exempelvis Le Jardin och The Keg. Det senare samlas skandinaver på under fredagskvällar om man blir sugen på att prata på sitt hemspråk. Speciellt norrmännen brukar vara exceptionellt trevliga att umgås med där. Utan norrmän hade inte min positiva upplevelse av staden ha varit vad den var.

Mer om Hong Kong i del två!

Ebony