Glasgow – den charmiga industristaden

Glasgow – den charmiga industristaden

Skottlands största stad, Glasgow, är lite av en motsats till Edinburgh. Här har mycket av det gamla fått ge plats för spännande modern arkitektur och ett myllrande affärsliv. Vid en första anblick kan Glasgow verka vara en ruffig och ogästvänlig stad men ingenting kan vara mer fel, precis som in Edinburgh finns här mängder av intressanta ställen att besöka.

Oavsett om du är intresserad av arkitektur, historia, idrott, konst, musik eller bara vill strosa runt i en stad med mycket vänlig invånare går det att hitta något som passar de flesta. Det går att hinna med mycket i Glasgow under en helg, men var beredd på att du kommer vilja åka tillbaka för att se mer.

Smultronställen och gömda skatter i Glasgow

Om man inte vill gå runt, vilket är fullt möjligt för större än så är inte staden, är hop-on-hopp-off-buss eller tunnelbanan, kallad Clockwork Orange att rekommendera. Oroa dig inte för att krångligt tunnelbanesystem, de orange tågen går nämligen i en cirkel. Här är några intressanta ställen längs med buss- och tunnelbanesträckningen:

 • Buchanan street
  Glasgows myllrande shoppingstråk. Här finns allt från välkända kedjor till mindre exklusiva butiker. En kort promenad från Buchanan Galleries ligger även Princess Street Shopping Centre, St. Enoch Centre och Sauchiehall Shopping Centre.
 • West End
  I stadsdelen som inhyser universitetsområdet bjuder på små gränder där pubar varvas med små butiker och gamla hus. Här är det lätt att spendera en eftermiddag och uppleva den skotska gemytligheten mitt i en storstad.
 • The Lighthouse

Mitt inne i centrum ligger ett fyrhus, fullt med konst. Den som inte lider av svindel kan ta sig högst upp och avnjuta en fantastisk utsikt över Glasgow.

 • Kelvingrove Museum
  Byggnaden i röd sandsten är fascinerande i sig och innehållet gör inte upplevelsen mindre intressant. Vid lunchtid spelas det på den enorma orgeln, ett intryck som kan ge rysningar utefter ryggraden. Här finns utställningar som täcker allt som rör konst.
 • The Govan Stones
  I stadsdelen Govan, söder om floden Clyde, kan den historieintresserade hitta en av Glasgows gömda skatter. I Govan Old Church, en kort promenad från Govans tunnelbanestation, finns The Govan Stones. Stenarna härstammar från tiden när vikingarna härskade i Strathclyde och har därefter återanvänts som gravstenar på kyrkogården. Numera finns de utställda inne i kyrkan. Här är öppet april-oktober.
 • Riverside Museum
  Ett paradis för alla teknikintresserade men även för dem som inte har teknik som största passion i livet. Upplev bilar, spårvagnar, bussar, ånglokomotiv och veteranfartyg. Den nya museibyggnaden, ritad av Zaha Hadid, är bara den värt ett besök.

Street art – Glasgows utomhuskonst

Skottland är ett kulturellt land kända för musik och konst. På flera ställen i Glasgow finns muralmålningar av kända street art-konstnärer och för den som är intresserad av konstformen rekommenderas en guidad tur till fots. På bakgårdar i anslutning till de smala gatorna i West End går det dessutom att hitta målningar från lokala street art-artister. Det gäller att titta uppåt och inte enbart rakt fram när man strövar runt i Skottlands största stad. Dels för att upptäcka street art målad högre upp och dels för att inte missa den gamla bevarade arkitekturen.

Ebony