Edinburgh – Skottlands huvudstad

Edinburgh – Skottlands huvudstad

Smala gränder, ett slott på en vulkanklippa, tattoo och museum, det är bara lite av allt som väntar i Edinburgh. Staden som delvis är byggd ovanpå den som fanns på 1700-talet bjuder på en intressant och rik historia för den som vill det men även den shoppingsugne kan få sitt lystmäte tillgodosett i staden vid Nordsjöns kust.

I det här inlägget kommer vi att ta upp några av alla de sevärdheter och smultronställen som Edinburgh har att erbjuda. En stad som är väldigt lätt att förälska sig i och återvända till gång på gång. Eller som skottarna själva säger: Travel to Scotland and your heart will follow.

Edinburghs historia ovan jord

Skottland är ett land med mycket historia, ofta blodig, och skottarna är även stolta över sitt land och de händelser som har format landet. Edinburgh är en stad med många museer och de flesta av dem har gratis inträde. Här kommer några tips som på ett eller annat sätt rör Edinburghs historia och som ligger på några minuters promenad avstånd från Old town:

 • National museum of Scotland
  I den här spektakulära byggnaden går det lätt att spendera en heldag. Det höga kupolliknande taket i Grand Gallery är en upplevelse i sig. Här finns bland annat det klonade fåret Dolly, utställningar om jakobiterna och Mary Queen of Scots, dinosaurier och modeutställning med designers som Alexander McQueen och Vivenne Westwood.
 • Surgeons hall
  Det här är precis vad det låter, ett museum för medicinvetenskap. Det används fortfarande av läkarstudenter men även allmänheten har tillträde. Museet är inget för känsliga eller äckelmagade personer för här hittar man allt från amputerade fötter och skallar från Culloden slagfält till allehanda organ från den mänskliga kroppen.
 • Peoples story
  Folkets museum berättar historierna om de vanliga människorna som har levt och lever i Edinburgh. Vandra runt bland olika uppbyggda miljöer som bokbinderi, hotellreception, ett kök från efterkrigstiden, ett tea-room och mycket mer.
 • Museum of childhood
  Här finns det mest i leksaksväg och ett museum som roar såväl barn som vuxna. En riktig nostalgitripp bland leksaker som mer eller mindre har fallit i glömska.
 • Writers museum
  Skottland har en lång berättartradition och Edinburgh är fortfarande en litterär stad. På writers museum kan du lära känna tre av stadens stora författare; Sir Walter Scott (Ivanhoe, Wayverly), Robert Louis Stevenson (Skattkammarön, Dr Jekyll och Mr. Hyde) och Skottlands nationalpoet Robert Burns. På museet finns en rad tillhörigheter som varit i författarnas ägo eller är kopplade till deras verk på något sätt.

Edinburgh under jord

Det finns två ställen som man inte bör missa när man är i Edinburgh. Det ena är slottet där Edinburgh Military Tattoo går av stapeln på den yttre borggården varje år. Vill du se det gäller det att hänga på låset när biljetterna släpps i slutet av året för att sedan vara på plats i augusti året efter. Slottet i sig är som en liten stad med många olika byggnader som inrymmer olika små museum. Här finns även de skotska kronjuvelerna som användes vid kröningen av Mary Stuart på 1500-talet.
Det andra som man inte får missa är The real Mary Kings close, där man går under jord för att se den stadsdel som delar av dagens Edinburgh vilar på. De upp till sju våningar höga husen övergavs och bommades igen på 1700-talet och glömdes bort. Rundvandringen i den underjordiska stadsdelen är en fascinerande upplevelse men inget för personer med klaustrofobi.

Ebony