Budapest

Budapest

Staden Budapest ligger i mitten av Ungern och är landets huvudstad. Med ett invånarantal på nästan 1,8 miljoner är Budapest Ungerns största stad. Staden omges av floden Donau som är Europas näst längsta flod.

Budapest delas in i två stadssidor – Buda samt Pest. De två, tillsammans med numera distriktet Óbuda, var före 1873 tre olika städer. Staden omges av jordbruksmark och har ett väldigt varierat klimat. Sommaren är varm med hög luftfuktighet och vintrarna ser ofta olika ut – det kan vara allt mellan -35 upp till +15 under vintermånaderna i Budapest.

En vacker och brokig stad

Budapest är känd för att vara en väldigt vacker stad, med floden Donau som omges av majestätiska byggnader och broar som sammanbinder Buda och Pest. Vackra lämningar i Budapest påminner om att det en gång i tiden var en romersk stad, Aquincum. Romarna byggde de första badhusen och än idag är Budapest en stad med många spabadhus, flera av dem också från turkisk badtradition – ett minne från då staden var osmansk. Sedan dess har mycket hänt och staden har fått utstå hårda angrepp historiskt, som har lämnat den i ruiner med ett efterspel av långa perioder av återuppbyggande. Minnena finns dock kvar och på många platser i Budapest kan man se kulhål från den så kallade Ungernrevolten 1956, ett uppror mot landets då kommunistiska regering och Sovjetunionens inflytande. Budapest har kommit att bli ett vanligt resmål, inte minst för att det är relativt billigt att (med våra mått mätt) vistas i staden.

Buda

På sidan som idag heter Buda och är den äldre av de två kan man förkovra sig i stadens historia. Här finner man till exempel det kungliga slottet som stod färdigt 1265 och är en del av världsarvslistan sedan 1987. På slottet hittar man Nationalgalleriet. Ett stenkast bort finns Fiskarbastionen, Budapests mest besökta byggnad. Ett ståtligt och spännande verk – arkitektoniskt såväl som historiskt och framförallt för den storslagna vyns skull. Utsikten från byggnadens stora terrass sträcker sig över hela staden.

Pest

Söker man shopping och kultur är Pest delen man bör söka sig till. Här finns Statsoperan och Konstmuséet, shoppinggator och restauranger. Man hittar en stor saluhall och många småmysiga caféer, nattklubbar och hotell. På Pestsidan ligger även Ungerns parlament (en av Europas äldsta parlamentsbyggnader och dessutom en väldigt vacker sådan) och många studenter bor här på grund av närheten till flera universitet. På paradgatan Andrássy út finner man fantastiska byggnader och fasader och hela detta område finns på världsarvslistan sedan 2002.

Vill man lära sig om Ungerns och Budapests ibland mörka historia kan man bege sig till House och vill man lära sig mer om Ungerns inblandning i andra världskriget så går man till Förintelsemuséet. Oavsett vilken del – Buda eller Pest, man tycker låter mest intressant att besöka så väljer de flesta turister Pestsidan att bo i. Dels på grund av utbudet av hotell och dels för att Pest känns mer som stadens centrum. Dessutom är det lätt att resa mellan de två sidorna som binder samman staden Budapest – vill man inte gå så finns det både tunnelbana och spårvagn och båda sägs vara smidiga färdmedel i staden.

Ebony