Berlin

Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och dessutom den stad där de bor mest människor. 2017 var de beräknat till 3,7 miljoner invånare i Berlin. Om man dessutom räknar med de många små förorter runt omkring så bor de 4,6 miljoner människor. Även till ytan är Berlin den största staden i Tyskland med sina 892 kvadratkilometer. Berlin grundades 1237, då var Berlin en så kallad dubbel stad med namnet Berlin-Cölln. Staden Cölln låg på ön spreeinsel, och mittemot låg Berlin. Det var två olika städer men man hade gemensamt rådhus och kallade det då för dubbelstad. Varför staden heter Berlin har lite olika teorier. En av teorierna är att namnet Berlin kommer av ordet ”berl” som betyder träsk på västslavisk dialekt som pratades i Tyskland på 1200-talet. Och att man då syftade på de våtmarker som fanns i området. Berlin är även en delstat i Tyskland.

Berlin delad i två delar

År 1933 valdes Adolf Hitler till rikskansler. Hitler planerade att ersätta den gamla staden Berlin till en ny huvudstad vars namn var Welthaupstadt Germania. Detta skulle bli en huvudstad med mer värde och klass i än vad Berlin var. Men eftersom andra världskriget utlöses kunde detta aldrig verkställas och Berlin fick stå kvar som huvudstad. Under andra världskriget förstördes stora delar av Berlin av bland annat bombningar. Berlin delades in i 4 delar efter kriget där de allierade makterna hade varsin del. Det vill säga USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Västländerna det vill säga Storbritannien, USA och Frankrike fanns i västra Berlin och Sovjetunionen i östra. Men 1949 delade man in Berlin i 2 delar istället för 4, då de 3 västländerna var enat. Sovjetunionen blockerade transporter för att köra genom östra Berlin till västra, detta för att försöka få västländerna att ge upp och överlämna Västberlin. 1953 var de folkuppror i Östtyskland som ägde rum i Berlin. Flera personer som demonstrerade dog på grund av upproret. 1961 började man bygga en mur mellan öst och väst, för att skilja de bägge åt. Det var östtyska trupper och även polisen som hjälpte till och bygga upp den. Bron bevakades varje dag av östsidans soldater fram till november 1989. 1989 föll den kommunistiska regimen i Östtyskland, då folket äntligen fått sin röst hörd. Kort därefter började man att riva muren så väst och öst kunde återförenas. Den 3e oktober 1990 var Berlin en hel stad igen.

Berlin delad i två delar

Sevärdheter

Berlin är en av Europas mest kända och besökta städer. Berlin är känt både för sina universitet, teatrar, museer, arkitekturen men även för festivaler och nattliv. En av de absolut mest kända sevärdheterna i Berlin är ”Brandenburger Tor”. Det är en stadsport som spelat olika roll i Berlins historia. Till största del har den symboliserat fred förutom undantag några år då den mer stod för makt. Idag har man även den som symbol på vissa mynt. Runt om Berlin finns de även väldigt mycket parker. Det finns även stora delar av skogsområden vilket gör Berlin till en väldigt grön stad. En av de mest kända parkerna är Viktoriaparken.

Ebony