Barcelona!

Barcelona!

Det här är verkligen en riktigt het favoritdestination! Varmt och soligt oftast, internationellt, trevliga människor och god mat. I Europa finns det inte många liknande ställen jag varit på.

Hit tar man sig med flera flygbolag, men jag vill slå ett slag för Vueling airlines. Ett spanskt lågprisflygbolag med säte i just Barcelona. Huvudflygplats är Barcelona-El Prat och den har hubbar på Valencias flygplats, Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats och Paris-Charles de Gaulle-flygplatsen. Vi flög med dem för något år sedan och de var klockrena. Tydligen ägs numera Vueling av det större flygbolaget Iberia. Även det är spanskt och flyger till destinationer runt om i världen. Förutom resor inom Europa står även flygningar till och från Sydamerika för en stor del av trafiken.

Sevärdheter

Oj, det finns så mycket att se och göra i Barcelona. Själv är jag väldigt intresserad av fotboll, så Barcelona är ju lite grann av ett fotbollsmecka i Europa. Jag har varit på deras hemmaplan, Camp Nou, två gånger men inte sett någon match ännu tyvärr. I själva Barcelona tror jag att jag har varit i fyra eller fem gånger nu.

Oavsett vart jag reser så trivs jag bäst med att gå omkring i bekväma kläder och skor med en vattenflaska i ena handen och en turistkarta i den andra. Kanske med en systemkamera hängandes runt halsen. Kan det bli mer turistigt?

För den som inte är så road av fotboll, så finns det ett berömt Picassomuseum i staden och den ofantligt stora kyrkan Sagrada Familia. Den senare delvis ritad av den mycket originelle arkitekten, skulptören och målaren Leo Gaudí. Han har byggt ett helt hus längs en av paradgatorna som verkligen är värt att besöka. Det även om kön kan ringla sig långt för att komma in. Du blir inte besviken. Leo Gaudí har även varit med om att konstruera en park, Parc Güell, som även den är värd ett besök. Ta en taxi eller åk med den fantastiskt bra tunnelbanan staden har.

Ett besök i hamnen kan även rekommenderas, såväl dagtid som kvällstid. Det finns ett stort antal trevliga restauranger och varför inte en drink på det flashiga hotellet W? Se upp med skimning bara, för det blev jag när jag var i Barcelona senast. Banken satte tillbaka pengarna på studs dock, så ingen fara å färde.

Beach

1992 så stod staden som arrangör för de olympiska spelen. Om jag inte minns fel så tog Jan Ove Waldner guld i bordtennis där exempelvis. Inför spelen så anlade staden en väldigt stor och lång strand, så när du besöker staden så räkna med beach läge. Väldigt centralt dessutom. Ta spårvagnen dit vetja. Njut av lite cava och tapas på någon av restaurangerna längs med beachen.

Studera

Ett tips kan vara att studera i Barcelona. Om man ändå exempelvis ska lära sig spanska, så varför inte här? Det finns ett relativt väl renommerat universitet i staden och det nås väldigt smidigt med tunnelbanan.

Shopping

Här skulle uttrycket shop ’till you drop kunnat ha myntats. Det finns otroligt många affärer att gå i från tacky turistiska hål i väggen till de allra största märkena i världen.

Vamos!

Ebony