Aten

Aten

Aten är ett historiskt och kulturellt centrum i Europa. Det har också varit Greklands huvudstad sedan 1834. Det sägs att det är här den västerländska civilisationen föddes, och likaså många intellektuella och artistiska idéer.

En stor del av Aten har gjorts till ett område där enbart gångtrafikanter får vistas. Detta område är tre kilometer i storlek och är det största av sin sort i Europa. I denna zon kan man se många av Atens viktiga historiska platser. Inför sommaren år 2004 gjordes Aten om i förberedelse för Olympiska Spelen. Idag finns det, utöver de historiska platserna, nya motorvägar, en modern tunnelbana och bra transportmöjligheter från stadens flygplats.

Sevärdheter

Ett måste när du är i Aten är att bestiga de många trappstegen upp till Parthenon. Detta är de världskända ruinerna av en antik grekisk byggnad som många turister besöker varje dag. De vita kolonnerna är ikoniska, och om kvällarna belyses byggnaden och utgör en vacker syn för de som besöker den. Athena Niketemplet i Acropolis skildrar möten mellan gudarna och grekiska strider. Nike är segerns gudinna och detta är hennes tempel. Det är inte tillåtet att gå in i detta tempel, men det har en rik historia och är värt att se utifrån. Utsikten från platsen är dessutom fantastisk.

Matkultur

Horiatiki Salata

Grekland är förstås också känt för sin matkultur, och Aten har gott om utsökt traditionell och modern grekisk mat. Den grekiska salladen heter på sitt modersmål “Horiatiki Salata.” Detta är en enkel men mycket god rätt som traditionellt innehåller bland annat tomater, gurka, oliver och fetaost. Reseexperterna på “The Culture Trip” rekommenderar en restaurang vid namn Mpakalotaverna för en god grekisk sallad. En annan rätt som Mpakalotaverna gör bra är “Saganaki.” Det är ännu en grekisk specialitet och en riktigt syndig förrätt. Detta är helt enkelt en stor bit stekt ost. Inte nyttigt, men riktigt gott. Dessa och många andra godsaker finns att njuta av om och om igen i Atens tavernor och finare restauranger.

Nattliv

Förutom alla de fantastiska aktiviteter man kan ägna sig åt i Aten under dagen, finns det också ett spännande nattliv i staden. Några av världens bästa barer med de allra godaste drinkarna finns här. “The Clumsies” har flera år i rad ansetts vara en av de femtio bästa barerna i världen av Drinks International Magazine. Belägen i en vacker byggnad och med en omfattande meny är The Clumsies populär bland besökare i alla åldrar. Gazi är det perfekta stället för de som tycker om att gå på nattklubbar. Det finns stora lokaler med traditionell grekisk musik, och förvånande nog har skådespelerskan Lindsey Lohan en klubb som ligger här.

Avslutning

kväll i grekisk tavern

Vare sig du är en historiefanatiker, en naturälskare eller en klubbhoppare så har Aten något för dig. Kanske är det allra bästa sättet att få ut så mycket som möjligt av staden att se lite av varje. En dag i Acropolis, en kväll på en härlig grekisk taverna och en natt på någon av Atens bästa barer eller klubbar. Efter en sådan dag kan man inte annat än känna sig nöjd.

Ebony