2 in 1

2 in 1

Det gick upp för mig att jag vill berätta om flera favoritdestinationer samtidigt som jag har begränsat med utrymme. Begränsat i den meningen att eftersom det finns två städer som jag håller extremt nära hjärtat så behöver jag mycket utrymme till just de två framöver. Det kommer att smattra så hårt på tangentbordet när jag skriver om de två att grannarna lär klaga på höga ljud. Cliffhanger nog? Fundera på om du kan gissa vilka det kan tänkas vara vetja!

Därför blir det den här gången lite grann av en mini cocktail av två städer jag inte vill missa att skriva om – och som en bartender skulle ha sagt – enjoy!

Singapore

En av Asiens riktiga pärlor. Mycket att göra för den som är shoppingintresserad såväl för den som är äventyrslysten, gamblingintresserad eller kanske bara vill äta gott och få strandliv.

Shoppingmässigt är Orchard road legendarisk. Det är en lång gata med ett oändligt antal av affärer av alla dess slag. Själv hittade jag i en byggnad som hade ambitioner att likna en shoppingmall fullt med J Lindeberg originalkläder till en spottstyver av vad de kostar annars. Nej, de var inte kopior, adressen fanns med på J Lindebergs hemsida till och med.

Singapore är också en väldigt bra hub för att ta sig vidare till många andra städer i Asien. Lågprisflyg som Tiger air, Scoot och Air Asia kan man bland andra hitta här. Från Stockholm kan man numera flyga med Singapore Airlines till Singapore via ett stopp i Moskva.

Ett tips är att om man har skjorta eller t-shirt på sig så är ljusblå exempelvis en mindre bra färg i Singapore (eller bara ”Sing” som man säger lokalt) då luftfuktigheten är enorm och LP-skivorna under armarna blir därefter.

Ingen får åka från Sing utan att ha varit på ön Sentosa. Det är en måhända något plastig konstgjord ö direkt utanför själva city, men den ger ändå ett välbehövligt lugn efter en dag med stress inne på kontoret. Ön hyser också det fantastiska casinot RW Sentosa i vilket man kan spela natten lång på roulette, black jack eller varför inte på några av havet av slotmaskiner?

I Sing kan man sedan ett antal år avnjuta Formel 1 också. Ett av få kvällslopp och det går av stapeln mitt i staden. När det väl är klart så avnjut en Singapore sling drink på Raffles hotel!

Tokyo

Det må låta riktigt töntigt, men jag erkänner, ända sedan Carola sjöng om ”Tokyo, jag tänker på dig nu…”så har jag varit nyfiken på staden. 2008 fick jag ett grymt bra tillfälle och tog chansen. Jobbet förde mig bland annat till Roppongi hills och utsikten därifrån var enorm. Jag gick dit från hotellet inte alltför långt bort, men väl på vägen så slog det mig hur Tokyo är en riktig mix av västerländska intryck. Ena stunden ser stadsdelen man är i ut som i exempelvis Enskede med radhus och carports för att direkt efter ge intryck av att vara mitt i London med gata upp och gata ner med täta höga byggnader och minimal gräsmatta utanför. Att Japan tagit intryck av västvärlden stärktes än mer ju längre jag var där.

Jag fick även tillfälle att äta middag på Park Hyatt där man spelade in filmen Lost in translation. Hmm.. nja… det var ju förstås ett väldigt trevligt ställe och så, men lägg de surt förvärvade sekinerna på att se något mer genuint japanskt skulle jag hellre säga än att rekommendera det stället.

Sista kvällen bjöd på en klassisk middag med en nutida Geisha som serverade maten och med några saké i kroppen så var Kejsarens trädgård en ganska skön utflykt dagen efter innan jag sökte mig till flygplatsen. Något förvirrande var besöket dock då kartor i Japan inte alltid har norr uppåt, vilket var väldigt förvirrande om man skulle jämföra en karta i ett gatuhörn med en annan. Lägg till att jag hann åka vilse i tunnelbanan också, så var det faktiskt ganska skönt att dra sig hemåt igen.

Ebony